– Det var pirrigt innan, men det blev fantastiskt.
Så beskriver Xmentor-konsulten Kent Carlsson invigningen av Citybanan – ett mångmiljardprojekt som efter tio år närmar sig sitt slut.

Att det var pirrigt inför den officiella invigningen den 9 juli är inte konstigt. Citybanan i Stockholm är ett enormt infrastrukturprojekt som har inverkan på tågtrafiken i hela landet. Både statsministern och infrastrukturministern var på plats, likaså Trafikverkets generaldirektör och chefen för SLL.
I sitt invigningstal beskrev infrastrukturminister Anna Johansson Citybanan som ett Kinderägg som hela Sverige får nytta av.
– Det var pompa och ståt, strålande sol och flera tusen personer kom dit, berättar Kenth som var på plats med kollegor och frun Marianne.
– Vi provåkte mellan Odenplan och station City, det var väldigt trevligt.

Vad tyckte de andra resenärerna om provturen?
– Att stationerna är fantastiskt fina. De var imponerade av arkitekturen, av konsten och av storleken, det är svårt att förstå hur stort det är innan man kommer ner.
Många imponerades också av tystnaden och den lugna miljön.
– Eftersom det är avskiljande väggar mellan vänthallen och tågen blir det väldigt tyst och lugnt, säger Kenth och jämför med en vanlig station för pendeltåg eller tunnelbana.
– Det är stor skillnad.
Det första tåget enligt tidtabell avgick dagen därpå klockan 05.04. Sedan dess har allt fungerat utan större störningar vilket givetvis är en stor lättnad för Kenth och de andra i projektet.
– Vi hade ett uppföljningsmöte tre dagar efter trafikstart, berättar han. Alla var nöjda och från SLL:s håll kände man en stor tacksamhet och glädje över en smidig trafikstart.
Kenth har varit Trafikverkets projektledare för övertagandet av Citybanan – ett slags spindel i nätet under bygget av den sex kilometer långa tunneln. Kenths projekt har pågått i fyra och ett halvt års tid, men halvåret innan invigningen var det tuffaste:
– Vi slet och jobbade hårt de sista sex månaderna. Det var en väldigt tuff period och vi fokuserade på att få det klart. Vi lyckades och känner att vi har gjort stor nytta.