Xmentor är ett av företagen som tillsammans med nätverket Ny i Värmland bjuder in till en after work i Stockholm torsdagen den 11 april. Temat är värmlandskarriärer och tillsammans med konsultfirmorna Technogarden och Elvenite samt advokatfirman Allians bjuder vi in till ett skönt eftermiddagshäng där du får möjlighet att resonera kring hur en karriär och ett vardagsliv i Värmland kan tänkas se ut. Vi bjuder även på dryck och lättare tilltugg under kvällen.

När: 11/4 kl. 16-19

Var: Technogardens lokaler på Hantverkargatan 5K, Stockholm.

Vilka är där: Nätverket Ny i Värmland tillsammans med Xmentor, Elvenite, Advokatfirman Allians, Technogarden m.fl. värmländska företag.

Vi vill att fler ska få möjligheten att upptäcka Värmland och nedan hittar ni en intervju med en av Xmentors hemvändande konsulter som vi hoppas kunna övertyga dig om att det är i Värmland man ska leva, arbeta och bo!

  • Hej Jennie! Hur hamnade du i Värmland?

Född och uppvuxen på Bomstad utanför Karlstad så har jag nu valt att flytta tillbaka hem; en klassisk hemvändare med andra ord.

  • Vad fick dig att flytta hit/tillbaka?

En man, tre barn och 12 år på vift senare så var beslutet att flytta hem inte så svårt. Men det var en tuff resa att komma fram till det. Min man, som inte är härifrån, har faktiskt varit drivande i hela processen och var den som fick mig att inse att det vi kan få här, det går inte att jämföra med Göteborg.

Här hade vi möjlighet att stycka av en tomt och bygga vårt drömhus precis vid Vänern och det mindre än tio minuter från Karlstad centrum. Dessutom på promenadavstånd från mormor och morfar! Och, det jag insåg när jag väl flyttat hem, var att farmors gamla uttryck faktiskt stämmer – man kan ta tôsen ur Värmland men man kan aldrig ta Värmland ur tôsen.

  • Har du vänner kvar i Göteborg från din tid där?

Vi har både familj och många vänner kvar i Göteborg. Den stora skillnaden är att nu måste vi planera och boka in när vi ska ses. Vi saknar självklart det vardagliga umgänget men å andra sidan blir det alltid mycket längre tid och mer kvalitet i våra möten efter att vi flyttade.

  • Hur skulle du sälja in Värmland till dem? Vad talar för Karlstad jämfört med Göteborg?

I vårt fall hade vi hunnit flytta ut från Göteborg centrum och bodde i en förort, Mölnlycke. Eftersom den absolut största delen av ens liv kretsar kring jobb, förskola, hem så var det faktiskt inte så att vi de senaste åren hade varit så mycket inne i just centrala Göteborg. Paradoxalt nog upplevdes det snarare som att vi flyttade från ett väldigt litet centrum i Mölnlycke, hem till den större staden Karlstad.

Värmland i sig tycker jag är fantastiskt och kan erbjuda både skog, natur, skidåkning, närhet till vatten m.m. Dessutom har vi det godaste kaffet och det bästa hockeylaget! Och här vet jag var jag hittar mina kantareller – det gjorde jag aldrig i Göteborg…

Att Karlstad är en centralort för ett såpass stort område gör att det upplevs som en större stad än vad det är. Här finns universitet, uteliv, restauranger, opera, museum, shopping. Just nu kan jag inte komma på någonting som jag saknar i Karlstad.

För mig handlade det också mycket om att det allra mesta är så mycket lättare i en mindre stad, t. ex. under vårt husbygge – vi hade aldrig kunnat bygga det utan alla våra personliga kontakter i Karlstad och Värmland. Närhet och tillgänglighet är två ord som jag tycker summerar det bra.

  • Om man ska flytta är jobb ofta en avgörande faktor, upplever du att det finns karriärmöjligheter i Värmland?

Absolut! Återigen, att Karlstad är samlingsort för hela Värmland och ett upptagningsområde som sträcker sig neröver Dalsland och hela området runt Vänern skapar ett väldigt aktivt näringsliv. Själv upplever jag det som tillräckligt stort för att alla inte ska känna alla men för att man genom sina nätverk kan få kontakt med i stort sett vem eller vilken position man vill.

I Värmland finns världsledande företag bland annat inom stålindustrin, massa-, pappers- och förpackningsindustrin som satsar stenhårt på en fossilfri framtid och hållbar utveckling som verkligen ligger i tiden. Utöver det har Karlstad med sitt strategiska läge mitt emellan Stockholm, Göteborg och Oslo blivit en knutpunkt för turismnäringen och du reser enkelt till de större städerna. Vi har även fem myndigheter med säte i Karlstad; MSB, Rekryteringsmyndigheten, Konsumentverket, Länsstyrelsen och Fastighetsmäklarinspektionen.

Karlstad växer och har visionen att bli en stad med 100 000 invånare och en stad där det finns hög livskvalitet. För att lyckas måste Karlstad attrahera människor med erfarenhet, kreativitet och kompetens inom många olika områden. Det är här vi hemvändare kommer in i bilden – vi behövs för att visionen ska nås!

  • Du hamnade på Xmentor, vad gör du och ni för någonting?

Vi får förändringar att hända! Jag är projektledare för förändringsprocesser eller förändringsledare som vi kallar det. Vi hjälper företag och organisationer att genomföra förändringar. Genom att ta in extern förändringsledning och låta oss ta helhetsansvaret för ledningsprocessen, så frigör vi tid för organisationen att fokusera på att utvecklas och göra det de är bra på. Man kan lite se oss som husleverantören som leder familjen genom ett husbygge; Det går ofta snabbare, blir billigare, man sliter inte ut sin relation och får ett bättre resultat jämfört med om man skulle bygga hela huset själv utan expertiskunskap.

  • Säg att jag passar den kompetensprofil som ni söker, varför ska jag välja att jobba hos er?

Jag skulle vilja säga att du får det bästa av två världar hos oss – du får friheten och flexibiliteten som en egenföretagare och samtidigt skalfördelarna med det stora företaget; nätverken, kollegorna och vi-känslan. För mig som hemvändare var det ett klockrent alternativ när jag ville få utlopp för mitt entreprenörskap och driv men samtidigt kunna ta del av ett befintligt ramverk med strukturkapital och marknadsaktiviteter.

Hos oss får du möjlighet att ta del av upparbetade kontakter och nätverk. Jag vill stjäla ett uttryck jag hörde för inte så länge sedan – hos oss på Xmentor har du möjlighet att bygga din egen framgång och samtidigt bli en del av vår! Det tycker jag sammanfattar Xmentors affärsidé väldigt bra.

Dessutom har du på Xmentor stor möjlighet att bibehålla ditt nätverk utanför Värmland. Vi har flera pågående uppdrag i både Stockholm och Göteborg och här kan du passa på att kombinera nytta med nöje genom att boka in vardagshäng med de tidigare grannarna på kvällstid samtidigt som du arbetar i ditt nya uppdrag på dagtid.

  • Har du några avslutande ord som du vill lyfta fram?

Varmt välkomna på vår after work torsdag 11/4 i Stockholm om ni vill prata mer med mig och mina kollegor – hoppas vi ses!